İçerikler
Facebook Reklam Verme Taktikleri
Birçok yeni web sitesi sahibi için reklam verme başlı başına sorundur. Adwords reklamı mı, Facebook reklamı mı, Twitter’da Trend Topic çalışması mı yoksa backlink paketleri mi soruları arasında kararsız kalınır. Bu yazımızda size Facebook reklam verme taktikleri hakkında ipuçları ve pazarlama stratejilerini anlatacağız.
Facebook son yıllarda gerçekleştirdiği bir dizi güncellemeyle, artık çoğu kullanıcının sayfadan ayrılmadan içerik aramasına ve reklamverenlerle direk etkileşim sağlamasına olanak veren bir yapıya büründü. Reklam piyasasında uzun yıllar süren Adwords tekelini de giderek kırmaya başardı.
Reklam maliyetlerinin Google Adwords‘e göre daha hesaplı olması ve hedeflenen kitleye erişimin çok daha kolay ve esnek gerçekleştirilebilmesi, Facebook reklamlarının en büyük artısı. Birçok forumda karşılaşmışsınızdır, çoğu insan Adwords reklamları için profosyonel yardım talep ediyor. Facebook reklamlarındaki konsolun basit ve çok daha kullanıcı dostu yapıda oluşu, sizi bu açıdan da ekstra maliyetlerden kurtaracaktır.
Her ne kadar bazıları Facebook’un Twitter başta olmak üzere bazı sosyal ağların giderek geride kaldığına kendini inandırmaya çalışsa da, bu tamamen anti propaganda yaratmaktan başka birşey değil. Facebook bugün hala yerleşik sosyal medya ağında en önemli oyunculardan. Twitter’a göre hala daha güçlü bir paylaşım ağına sahip. Gerek sayfa ve gruplar olsun, gerek kullanıcıların Twitter’dan ziyade daha yakın ilişki içinde bir çevre etrafında toplanıyor olması olsun, reklamverenler adına oldukça cazip kılıyor.
Türkiye Facebook’un global patlama yaptığı günlerden bu yana hala en aktif ülkelerinin başında geliyor. Bugün 40 milyona yakın kişinin Facebook hesabı bulunmakta.
Facebook Reklamlarının Artısı Nedir?
Facebook, dijital reklam ağında bir devrim yarattı desek herhalde yanlış olmaz. Bugün ayırdığınız reklam bütçesiyle nokta atışı reklamlar verebileceğiniz yegane sistemlerden biridir. Hedef kitlenizin yaşı, cinsiyeti, eğitimi, mesleği; sevdiği müziklerden tutun da ilişki durumuna dek kısıtlanabilir bir data bilgisine sahip.
Örneğin 30 yaş üstü bekar kadınlar hakkında hizmet verdiğiniz bir ürüne sahipseniz, Facebook reklam tercihlerinizi bu şekilde belirlediğinizde, ödediğiniz ücretin karşılığını yüzde yüz alabilme garantiniz bulunuyor.
Facebook’un bir diğer artısı da, reklam maliyetlerinin tamamen kullanıcının insiyatifinde olması. İster kişisel web siteniz için olsun, ister kurumsal siteniz için olsun; reklamlarınızı yerel ya da bölgesel bir yapıda verebiliyorsunuz.
CPM ve CPC Nedir?
CPM (Cost Per Mille) reklamlarınızın her 1.000 gösterim başına yarattığı maliyettir. Eğer CPM 10 TL olarak belirlediyseniz, reklamınızın Facebook’ta 1.000 gösterimi neticesinde 10 TL bir ücret ödeyeceksiniz.
CPC (Cost Per Click) ise, reklamlarınızın tıklama başına oluşturduğu maliyettir. Adsense mantığında olduğu gibi, oluşturduğunuz reklam bağlantısı her tıklandığında, tıklama başına belirlemiş olduğunuz ücreti ödersiniz.
Facebook Reklam Verme Taktikleri Nelerdir?
- Reklamlarınızda hedef kitlenize ne yapmaları gerektiğini söylemeyin
Birçok insan reklamlardaki bu dilden nefret eder. Kullanıcılara reklamınızı yaparken, onlara reklam ürününüzün faydalarından bahsedin. Keskin anlatımlardan kaçının. Karşınızdaki kişileri pasifize eden bir üslup kesinlikle kullanmayın.
- Seçtiğiniz görsel hedef kitlenize uygun olsun
Reklam için tercih ettiğiniz görsel, hedef kitlenizle örtüşmeli. Özellikle bugün renk psikolojisi konusunda ciddi araştırma ve sonuçlar internette yer alıyor. Bunları gözden geçirip en doğru renk skalasını ve yine en doğru görsel içeriği acele etmeden seçmeye çalışın.
- Kitlenizin size değil, sizin onlara ihtiyacınız olduğunu unutmayın
Bir hizmet taahhüdü ile insanlara reklamınızı ulaştırırken, onları küçümseyici bir üsluptan uzak durun. Reklam verdiğiniz grubun sosyal, siyasi, dini ve sportif hassasiyetlerini düşünerek keskin hatlar çizmekten uzak kalın.
Facebook Reklam Verme Taktikleri adlı yazımızda size bu alanda işinize yarayacağını umduğumuz stratejilerden bahsettik. Siz de konuyla ilgili merak ettiğiniz tüm bilgileri konu altına yorum bırakarak öğrenebilirsiniz.