Backlink Paketleri Satın Al
Image default
Öne Çıkanlar Seo Dersleri

Kopya İçerik ve Sıralamaya Etkisi

İçerikler

Kopya İçerik ve Sıralamaya Etkisi

kopya içerik
Kopya İçerik Nedir? Sıralamaya Etkisi Nasıldır?

Kopya İçerik (Duplicate Content) faydalı mı yoksa zararlı mıdır? Bir içeriğin kopya içerik sayılması hangi kriterlere bağlıdır? Bu ve buna benzer bir çok soruya yanıt vereceğimiz makalemize başlıyoruz…

Kopya İçerik (Duplicate Content) sorunsalı, internetin en büyük problemlerinden birisidir. İnternette birçok kopya içerikli site bulunuyor. Bunların birçoğu da neredeyse içeriklerin tamamına yakınını olduğu gibi yineleyen siteler. Bu sitelerin varlığı arama motoru kalitesi, içerik kalitesi ve tarama araçları gibi kaynakların israfına yol açan faktörler içeriyor. Bu sizin sitenizin arama motoru sıralamasından tutun da indeks hızınıza dek genel yelpazede oldukça geniş bir etki alanına sahip.

Peki internetin baş belası kopya içerik sorununa nasıl bir çözüm bulunacak?

Kopya İçerik Nedir?

Öncelikle sorunun genel tanımını yaparak kopya içeriğin ne olduğunu açıklayalım.

Kopya içerik bir sayfa içinde ilgili içeriğin ve başlıkların tamamen aynı ya da neredeyse benzer şekilde kopyalanmasıyla oluşabileceği gibi, aynı içeriklerin birden fazla sayfada yine tamamına yakın şekilde kullanılması şeklinde ortaya çıkan bir tanımdır.

Kopya İçerik Nasıl Doğdu?

Kopya içerik, bilinen diğer adıyla copy-paste içerik; az önce de belirttiğimiz gibi aynı içeriğin, farklı sayfalarda metin, resim, inceleme yazısı şeklinde farklı yazı formatlarında kopyalanması şeklinde gerçekleşir. Kopya içerik üretimi aslında oldukça eski bir yöntemdir. Bu yöntem iki şekilde gerçekleşir.

Birincisi; kategorisinde otoriter ve anında indeks alan sitelerin, özgün içeriğe sahip fakat görece olara yeni ya da henüz belli bir indeks hızını yakalayamamış sitelerden aldıkları kopya içerikler. Siz her ne kadar orjinal içeriğin sahibi de olsanız, sitenizde belirtilen yazınız indeks alana dek, aynı kategorideki otoriter site bu yazıyı sizden kopyalarak ve daha hızlı indeksleyebilme yeteneğine sahip olduğundan ötürü potansiyel hitinizin çoğuna sahip olur.

Özellikle içeriğin güncel konularda olması bu tip sitelerin daha çok işine yarar çünkü sizin siteniz eğer günden güne ya da gün aşırı şekilde indeks alıyorsa, yazdığınız makalenin etki süresi siz indeks alana kadar ortadan kalkmış olacaktır. Diğer site ise bunu anında indeksleyerek maksimum faydayı sağlar.

İkincisi; Belli bir kategoride geçmişi olan sitelerin yanında yeni açılan siteler, kendi hedef kitlelerini oluşturana dek otoriter sitelerin içeriklerini kopyalarlar ve çok daha az emek vererek belli anahtar kelimelerde yazı içinde belirli alanları değiştirerek özgün içerikmiş etkisi yaratmaya gayret ederler.

Kopya İçerik Neden Büyük Bir Problem?

Kopya içerik (Duplicate Content) içerik sahipleri kadar arama motorlarının da başını ağrıtan konulardan biridir. İnternette azımsanmayacak ölçütte kopya içeriğin varolduğu düşünüldüğünde, arama motorları kaynaklarını bu sitelerin taranması, incelenmesi ve indekslenmesi için de kullandığından; çok daha fazla özgün site için harcanabilecek potansiyel bu tip sitelerin varlığıyla sekteye uğratılmış oluyor. Bu hem maddi anlamda hem de zaman anlamında oldukça yüklü bir külfete neden oluyor.

Kopya İçeriğin Sıralamaya Etkileri

Arama motorları içinde özellikle Google, geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği bir dizi güncellemeyle, kopya içerik konusunda ciddi adımlar atmaya başladı. Bugün birçok özel analiz aracıyla da sitelerin spam score denen, içeriğiklerinin ne kadarının özgün, ne kadarının kopya olduğunu anlamak mümkün. Bu içeriklerin site genelindeki yaygınlığı artık kontrolsüz bir noktaya geldiğindeyse arama motorları bu siteleri sıraladan tamamen çıkartabiliyor.

Fakat sistemin hala bazı açıkları mevcut. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bir içeriğin ilk olarak sizin sitenizde yayınlanmış olması, kaynağın sahibi olarak Google’ın sizi görmesi anlamına geliyor. Fakat pazar analizini iyi yapan otoriter siteler, kendi içeriklerine değer katacak yeni sitelerin varlığını çok fazla istemediklerinden ötürü oyunu biraz bel altı oynama yoluna gidebiliyorlar. Eğer X sitesinin indeks hızı sizden fazlaysa, page ve domain authority itibarı sizden yüksekse, domain yaşı, link yapısı, sahip olduğu backlinklerin kalitesi vs. gibi birçok sebepten ötürü içeriğinize ortak çıkabilmekte ve hatta içerik sahibi siz olduğunuz halde sizi spam içerik üreten taraf konumuna düşürebilmekte.

Kopya İçerik Sitenizi Nasıl Etkiler?

Bir sitede kontrolsüz şekilde gerçekleşen kopya içerik artışı saptandığında o sitenin anahtar kelimelerde sıralama dışında tutulmasından, tamamen arama sonuçlarından sitenin çıkartılmasına dek sonuçları mevcut. Sitenizin otorite dereceleri düşmekle birlikte, Pagerank değeri de direk etkilenmektedir.

Özellikle site için kopya içerik kullanımı ziyaretçi deneyimini olumsuz etkileyeceğinden hem hit sayılarınız, hem sitede geçirilen süre, hem de geliriniz olusuz şekilde etkilenecektir.

Site içi kopya içerik en çok Nedir?Nasıl Yapılır? ve Ne Zaman? başlıklarında karşımıza çıkmakta. Bu tip içerikler spam cezasına en çok yaklaşılan içeriklerdir. Google geçtiğimiz güncellemesiyle birlikte bu tip sitelerin sıralamada gerilemesi ve tamamen çıkarılması yönünde birtakım çalışmalar başlattı.

Kopya İçeriğe En Fazla Hangi Sitelerde Rastlanır?

Türkiye’de de bilinen büyük medya kurumlarının haber sitelerinde sıkça karşılaştığımız bu başlıklarla ilgili, geçtiğimiz yıl kısa süreli bir spam uygulaması gerçekleşmiş olsa da devamı elbette ki gelmedi. Çünkü bu tip siteler Premium Publisher olarak bilinen siteler olduklarından Google’ın da en büyük reklam ortaklarının başında geliyor.

Bu tip sitelerin en çok başvurdukları kategoriler genellikle dizi, yarışma ve spor müsabakaları. Aynı içeriklerin sadece başlık alanları değiştirilerek maç öncesi – maç içi ve maç sonrası diye farklı başlıklarla birden fazla makale izlenimi yaratarak aynı içeriği defalarca pazarlıyorlar. Bu da tabii ellerindeki imkanlarla ziyaretçinin defalarca kere siteyi ziyareti ve devasa bir reklam gelirine neden oluyor.

Kopya İçerik ve Arama Motoru Sıralamasına Etkisi hakkında yazmış olduğumuz bu yazı umuyoruz faydalı olmuştur.

Bir sonraki yazımız Kopya İçerik ile Nasıl Mücadele Edebileceğiniz ve bu sorunu çözmek için hangi araçları kullanabileceğinizle ilgili olacak.

Yorumlarınız bizler için oldukça değerlidir. Lütfen fikir, görüş ve önerilerinizi bizlerle paylaşmaktan çekinmeyin.

Related posts

15 Adımda SEO Teknikleri

Admin

Kırık Link İnşası Tekniği

Admin

Arama Motorları İçin İndex Hızı Arttırma Yöntemleri

Admin

Yorum Bırakın