İçerikler
Anti SEO Saldırılarına Karşı Korunma Teknikleri
Sitenize yapılan Anti SEO çalışmalarını nasıl önleyeceğiniz konusunda bir fikriniz yoksa, bu makalemizde sizlere Anti SEO girişimlerini nasıl etkisiz hale getirebileceğinizi anlatacağız.
İnternet sitenizi açtınız. Arama motorlarının son dönemki popüler terimi olan özgün içerik ve kullanıcı deneyimi konusunda parmak ısırtan bir iş çıkardınız fakat siteniz bir türlü istediğiniz sıralamayı yakalayamadığı gibi, birçok anahtar sözcükte ilk 500 site içinde bile yoksunuz. Peki neyi eksik yaptınız?
Günümüzde içerik yönetim sistemlerinin (WordPress, Joomla, Drupal vs.) yaygınlaşması, aynı anda rekabetin de hiç olmadığı kadar artmasına sebep oldu.
Her internet sitesi sahibi arama motorlarında ön planda yer alarak, hem ziyaretçi trafiği hem de prestij yakalamak adına var güçleriyle çalışıyor. Fakat her işte olduğu gibi çok fazla emek harcamadan, kısa yoldan bir yerlere gelmeye çalışan kişilerin varlığı da yadsınamaz. Bu kişiler sizinle rekabet edebilecek donanımda olmadıklarını gördüklerinde, bu kez dümen kırıp, sitenizi arama sıralamasında aşağılara çekecek anti seo çalışmaları gerçekleştirmeye başlıyorlar.
Anti SEO Çalışması Nasıl Anlaşılır?
Anti SEO çalışmaları içinde en çok tercih edilen yöntem site index ya da anchor text manipülasyonudur.
Sitenizi arama motorları gözünde itibarsızlaştırmak isteyen kişi ya da kişiler, index sayfalarınıza sitenizle alakası olmayan içerikler eklerler. Bu içeriklerin birçoğu arama motorları tarafından belirlenen kalite yönergelerine aykırı şekilde üretilir. İndex sayfanızda sitenizle alakası olmayan birçok kelimede artış gözlemlenir ve haberiniz olmadan birtakım sitelere backlink sağlamış olursunuz.
Bu yöntemden korunmanın en etkili yolu, sitenizde belirli peryotlarda site:siteadresi.com/search komutunu kullanarak indekslerinizi kontrol etmekten geçer. Eğer bilginiz dışında ya da sitenizle alakasız bir içerik gördüyseniz bunları siteden aldırabilirsiniz.
Bir diğer anti seo yöntemi olan anchor text manipülasyonunda, sitenize gelen bağlantılardaki anahtar sözcükler yerine, arama motorlarının spam olarak algılayacağı yeni anahtar sözcükler yardımıyla birçok alakasız site üzerinden yeni bağlantılar oluşturmaktır. Bu çalışma başarılı olduğunda, sitenize gelen bağlantılar zararlı ve değersiz olacağındanÜ; hem sıralamanızı hem de sitenizin itibarını kaybedersiniz.
Bunun önüne geçmek için opensiteexplorer.com sayfasından yine belirli periyotlarla sitenize gelen bağlantılar hangi kaynaklardan erişim sağladığını kontrol edebilirsiniz.
önerilen yazı : en iyi adsense reklam yerleşimi nasıl yapılır?
Zararlı İndexler Nasıl Temizlenir?
Bu konuda en büyük yardımcınız Google Webmaster Araçları olacaktır. Tespit ettiğiniz ve sitenizle alakası olmayan indexleri tamamen temizlemek için, Site Yapılandırma alanıdan Tarayıcı Erişimi alanına tıklayarak bir Robot.TXT dosyası oluşturuyoruz. Zararlı gördüğünüz kategori, sayfa ya da dizin için aşağıdaki kodu Robot.TXT dosyanıza yapıştıracaksınız:
User-agent: *
Disallow: / http://www.siteadresiniz.com/zararli-url
Disallow: / http://www.siteadresiniz.com/zararli-kategori
Disallow: / http://www.siteadresiniz.com/?ref
Eğer siteniz içeriğinde sizin bilginiz dışında görseller yoluyla da birtakım zararlı içerikler eklendiğini farkettiyseniz, bu kez yine aşağıda verdiğimiz kodları Robot.TXT dosyanıza yerleştirerek bu sorundan da tamamen kurtulabilirsiniz.
Tek Bir Resim İçin:
User-Agent: Googlebot-Image
Disallow: /images/seo.jpg
Sitedeki Tüm Resimler İçin:
User-Agent: Googlebot-Image
Disallow: /
Ayrıca zararlı index sayfasının arama motorlarından daha hızlı kaldırılmasını istiyorsanız, ilgili sayfaya;
<meta content=”noindex, nofollow “>
etiketini ekleyebilirsiniz.
Sitedeki index saldırısını bu şekilde bertaraf ettikten sonra sıra Anchor Text bağlantılarınızı optimize etmeye geliyor.
Burada ilk önce opensiteexplorer.com ya da kullandığınız farklı bir backlink kontrol aracı varsa, siteye gelen bağlantıları kontrol ediyoruz. Genelde bu tip saldırılarda adult siteler ve onlara ait anchor kelimeler kullanılır. Böyle bir durula karşılaştığınızdaysa, Google Spam Backlink Silme İşlemi adlı makalemizde yer alan Disavow Link bildirimini gerçekleştiriyorsunuz.
Her iki çalışmayı ne kadar sıklıkla yaparsanız, siteniz o kadar istenmeyen durumlardan uzak kalır.
Anti SEO Saldırılarına Karşı Korunma Teknikleri adlı yazımız umarız faydalı olmuştur. Konu hakkında fikir, görüş ve taleplerinizi yorum bırakarak bize ulaştırabilirsiniz.