Backlink Paketleri Satın Al
Image default
Seo Dersleri

Nofollow Link Nedir?

İçerikler

Nofollow Link Nedir?

Nofollow Link Nedir

Penguin Güncellemesi sonrası ortaya atılan ”Link İnşası Öldü” sözü ne derece doğru? Nofollow Link artık sitelerin sırtında bir kambur mu yoksa hala en iyi SEO yardımcılarından biri mi? Bu yazımızda Nofollow Linkler ve SEO’ya etkilerini inceleyeceğiz.

Bilindiği gibi tüm linkler birbirine eşit şekilde oluşturulmamıştır. İki basit tip link vardır; Nofollow ve Dofollow.

Nofollow Link Nedir?

Otoriter siteler genellikle bu otoriter yapılarını korumak ve başkalarının bundan kolayca kazanım elde etmesini önlemek adına, site içindeki linkleri Nofollow Link olarak etiketlerler. Bu arama motorlarına bir nevi ‘Bu link evet sayfamda mevcut fakat bu onu tanıdığım ve desteklediğim anlamına gelmiyor. O yüzden bu linki dikkate almanız gerekmiyor” demektir.

Genelde WordPress tabanlı sitelerde eklentiler yardımıyla site içindeki tüm bağlantılar, kullanıcılar tarafından Nofollow Link olarak etiketletilir. Bu sayede özellikle kullanıcıların sıklıkla başvurduğu yorum yaparak baklink kazanma yönteminin de önüne geçilmiş olur. Çünkü bu tip linklerin fazlalığı, sitelerin yüksek ornda link çıkışı gerçekleştirmesine neden olur ki, Google gözünde sitenizin itibarını düşüren bir durumdur.

Dofollow Link Nedir?

Dofollow Link ise, genellikle site yöneticilerinin kontrollü bir şekilde izniyle gerçekleşen ve arama motorlarının bu linkleri takip ederek, kaynak siteyi izlemeleri ve indekslemelerine izin veren link yapılarıdır. Dofollow Link kabul eden site bir nevi size referans olur. Bu tip linkler genellikle az sayıda link çıkışı olan sitelerde tanıtım yazısı şeklinde ortaya çıkar. Az önce de belirttiğimiz gibi otoriter site, bu otoritesini de bir yanda koruyacak şekilde başka sitelerin kendi sayfasının itibarından faydalanmasına izin verir. Google gözünde otoriter bir siteden elde ettiğiniz Dofollow link oldukça önemli bir referanstır.

Nofollow Link Değersiz Link Midir?

Çoğu insanın gözünde Nofollow Linkler bir değer taşımıyormuş izlenimi yaratsa da, aslında gerçekte hiç de öyle değildir. SEO açısından da Nofollow Linkler hala önemli bir araçtır.

Nofollow Linkler elbette ki işin teknik kısmına bakarsak, bir sitenin içinde barındırdığı bir diğer site linkini ‘İzleme, Ciddiye Alma’ direktifiyle arama botlarının görmezden gelmesi için eklenmiş etiketler olsa da, ziyaretçi deneyimi açısından bu kadar da etkisiz değillerdir.

Nofollow Link, Google’ın link çeşitliliği konusunda hala tavsiye ettiği kaynaklardan birisidir. Bir sitede ya da genel bir SEO çalışmasında tek tip kaynakları çok yoğun şekilde kullandığınızda, bu size fayda yerine zarar getirir. Yerinde kullanıldığında Nofollow bir link de Dofollow etkisi gösterebilir.

Nofollow Linklerin Gerçek Değeri

Nofollow Linkler, hala arama motoru deneyiminde insan ve makina arasındaki farkı çok iyi bir şekilde ortaya koyan araçlardır. Kişisel olarak da No follow linkleri mantığı sebebiyle seven birisiyim.

Bir arama motoru botu olsaydınız eğer, sayfayı taradığınızda bir Nofollow link karşınıza çıktığında; ‘İzleme, Takip etme’ komutuna uyarak yokmuş gibi yapardınız. Fakat insan olarak baktığınızda durum bundan ibaret değil elbette.

Bir sayfada her ne kadar linkler Nofollow olarak etiketlenmiş olsa da, insan deneyimi farklı tercihlerde de bulunabilir. Bir makaleyi okudunuz ve arada bazı kaynak linkleri gördünüz. Yazının sonuna geldiğinizdeyse, sizi oldukça tatmin eden bu yazının kaynağını merak ettiniz ve linke tıklayarak ana siteye geçiş yaptınız.

Gördüğünüz gibi linkin ‘No Follow’ direktifi sadece makinaları bağlayan bir durum. Siz bir robotun aksine, sitenin az önceki izleme direktifine uymayarak kaynak siteyi tıkladığınızda, otomatikman sitenin hitini arttırmış oldunuz. Bunun yanında sitede ilginizi çeken başka konular varsa, bunları da gezerek sayfa derinliğine de pozitif olarak etki ettiniz. Belki o esnada gördüğünüz bir reklam ilginizi çekti ve aynı siteye bir de gelir kazandırdınız.

Nofollow link gördüğünüz gibi belki Dofollow bir linkteki gibi otoriter bir sitenin bu otoritesinden faydalanmanızı engellemiş olsa da, ziyaretçi deneyimi sayesinde size kendi doğrularınızla farklı bir otorite kazanma fırsatı sunmuş durumda. Tüm bu ziyaretçi trafiği, sayfa derinliği ve reklam tıklamaları sizin kendi otoritenizi sağlamada elde edebileceğiniz maksimum faydayı sağlıyor. Zaten Google için önemli olan ne backlink ne de tanıtım yazısı. Asıl önemli olan şey doğal ziyaretçi davranışı ve bu davranışların neticesinde size kazandırdıkları.

Nofollow Link Noindex Değildir

Genellikle insanların  Noindex ile Nofollow‘u birbirine karıştırdıklarını görüyoruz. Noindex, ilgili içeriğin arama motorları tarafından indekslenmemesi direktifidir. Robotlar sayfanıza girdiğinde bu içerikleri görürler fakat indeklemezler. Nofollow ise az önce bahsettiğimiz gibi yine robotlar tarafından görünen fakat sadece linkin verildiği site tarafından referans verilmediği etiketlerdir.

Eğer kullanıcı dostu bir siteye ve tasarıma sahipseniz. İçerikleriniz ziyaretçileriniz için gerçekten birer bilgi kaynağı ise ve sadece ilgili içerikle değil, diğer içeriklerinizle de ziyaretçide merak oluşturabilecek bir siteye sahipseniz; Nofollow sizin korkmanız gereken bir durum değildir. Aksine Nofollow Link sayesinde birçk organik takipçi kazanmayı sürdürebilirsiniz.

Related posts

Kopya İçerik ve Sıralamaya Etkisi

admin

Organik Hit Hizmeti Nedir ve Ne İşe Yarar

admin

Arama Motorları İçin İndex Hızı Arttırma Yöntemleri

Admin

Yorum Bırakın