Backlink Paketleri Satın Al
Image default
Seo Dersleri

İdeal Anahtar Kelime Yoğunluğu Ne Kadar Olmalı?

İçerikler

İdeal Anahtar Kelime Yoğunluğu Ne Kadar Olmalı?

İdeal Anahtar Kelime Yoğunluğu
İdeal Anahtar Kelime Yoğunluğu

Arama Motoru Optimizasyonu konusunda en çok kafa karıştıran konuların başında Anahtar Kelime Yoğunluğu geliyor. Peki SEO için ideal Anahtar Kelime Yoğunluğu ne kadar olmalı?

Öncelikle en sonunda söylenecek olanı en başında söylemekte fayda var ki, SEO açısından Anahtar Kelime Yoğunluğu herhangi bir önem arz etmemektedir.

Anahtar kelime (Keyword) seçimi ve kullanımı elbette ki günümüzde hala SEO açısından önem arz ediyor. Arama motorları yapay zeka kullanımını gerçekleştirene dek de bu konu önemini korumayı sürdürecek fakat bu seviyeye erişmemiş olsak da günümüz algoritmaları yine de birçok konuda başarılı.

Anahtar Kelime Yoğunluğu‘nun içeriklerde hangi yüzdelik dilim içinde kullanılmasının doğru olacağı aslında çok eski bir tartışmanın günümüze dek süren bir devamı. 90’lı yıllarda arama motorlarının daha basit algoritmalarla çalıştığı dönemlerde webmasterlar, tıpkı bugün forumlarda olduğu gibi farklı yöntemler deneyerek SEO konusunda belirgin bir sonuç elde etmeye çalışıyorlardı.

Bu tartışmalarda ortaya belli yüzdelik eğilimler sunulmuş olsa da, bunun belli bir kurala bağlanamayacağını bugün de görmekteyiz. Zaten 2000’li yıllarla birlikte bu tartışma yerini farklı bir boyuta bıraktı.

Günümüzdeyse asıl önemli nokta Keyword Density yani Anahtar Kelime Yoğunluğu‘ndan ziyade; Keyword Presence, yani Anahtar Kelime Varlığı‘dır.

Bu konuya geçmeden önce kısa bir bilgilendirme yapalım. Günümüz arama motorlarında yapay zeka kullanımı konusunda ciddi çalışmalar gerçekleştiriliyor. Birebir yapay zeka kullanımı gerçekleşmese bile şu an bulunduğumuz noktanın bir sonraki ayağında, artık arama motorları içeriklerde anahtar sözcüklere de gerek kalmadan içerik kalitesi ve otoritesini öne çıkaran sorgular yapabilecek.

Sıralamadaki yerimizi gelecekte bu belirleyecek. Tabii ki şu an böyle bir şansımız olmadığı için biz yine bildik yöntemlerde çalışmayı sürdürmek durumundayız.

önerilen yazı : seo için en doğru anahtar kelime araştırması

Anahtar Kelime Yoğunluğu (Keyword Density)

Arama Motoru Optimizasyonu SEO Nedir? başlıklı makalede de belirttiğimiz gibi, SEO iç ve dış olarak ikiye ayrılmakta. Bunu da en basit şekilde açıklarsak; içte anahtar kelime rekabeti, dışta backlink kazanımı demek yerinde olur.

Bir web sitesi açarken bazı hedef kelimeler seçeriz. Bunlar bizim anahtar kelimelerimizdir. Örneği bu makalede olduğu gibi anahtar sözcüğümüz Anahtar Kelime Yoğunluğu olsun. Google’da bu kelimeyi arayan birinin şu an okuduğunuz sayfayı açabilmesi için, öncelikle botların bu sayfadaki anahtar sözcüğün hangisi olduğu konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Bunu gerçekleştirebilmek için de makale içinde anahtar sözcüğü daha belirgin hale getiririz.

Kalın, italik ve altı çizili şekilde ön plana çıkarılan sözcük, botlar tarafından farkedilir ve kullanıcı bu sözcüğü aradığında sitemiz hedef sitelerden biri haline gelir. Peki bunu yaparken tek sefer yapıp bıraksak yine bot bizi farkeder mi ya da daha belirgin olması için birkaç kelimede bir kullansak daha mı sağlam sonuçlar alırız?

Google ve Bot denildiğinde genelde insanların aklında gri bir alan varmış gibi bir his uyanır. Oysa bu araçların görevi mümkün olduğunda ziyaretçi için olabilecek en doğal ve en tatminkar içeriği sunmaktır. Burada anahtar sözcüğümüz ‘doğal!’

Bir konuşma içerisinde ya da yazıyı okurken bazı kelimelerin gereğinden fazla kullanımı göze batar ve itici gelir. Bu makalelerdeki anahtar kelimeler için de geçerlidir.

Örneğin güncel olması açısından geçtiğimiz ay yapılan genel seçimleri ele alalım. Anahtar sözcüğümüz seçim olsun.

Seçimle ilgili bir makale yazarken diyelim ki anahtar sözcüğümüzü ön plana çıkartmak için şöyle bir yol izledik:

Türkiye’de gerçekleştirilen 7 Haziran seçimlerinde halk seçimini yapmak için sandık başına gitti. Seçim günü halk seçim sandıklarına giderek oyunu kullandı ve seçimin galibi olarak tek başına iktidar olabilecek bir partiyi seçmedi. Seçmenlerle seçim sonrası yaptığımız seçim röportajlarında da bir erken seçimin gerçekleşebileceği kanısının hakim olduğu izlenimini elde ettik.

10 yıl önce belki böyle bir içerik girsek ‘seçim’ sözcüğünde sağlam bir yer edinebilirdik. Bu arada artık seçim sözcüğünü duymak istemediğinizi biliyoruz.

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi, sırf anahtar sözcüğü ön plana çıkartmak için doğal olmayan ve okuyucu deneyimini hiçe sayan bir içeriğin bugünkü algoritmalarda hiçbir niteliği bulunmuyor.

Google artık anahtar kelime varlığının en doğal şekilde içerikte yer almasını istiyor.  Ard arda kalıplar içinde belli yüzdesel değerler aramak yerine, mümkün olan en uygun şekilde seçtiğiniz sözcüğü ve ek almış hallerini dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz.

Ayrıca yeri gelmişken hatırlatmakta da fayda var ki, anahtar kelimelerinizi tek sözcük şeklinde seçmek yerine, long tail şeklinde yani birden fazla sözcükle de makalelerinizde kullanabilirsiniz. Bu yöntemle aramadan gelecek ziyaretçi trafiğinizi de arttırmış olursunuz.

Örnek vermek gerekirse;

‘abiye elbise’ yerine,

‘2015 abiye elbise modelleri’ şeklinde bir tercih, birden fazla aranma hacimli anahtar kelime sahibi olmanızı sağlar.

Sonuç olarak makalelerinizde anahtar kelime yoğunluğu konusuna takılıp kalmayın. Dikkat etmeniz gereken unsur anahtar kelime varlığı ve bu anaktar kelimenin makale içindeki ahengi.

Related posts

Kurumsal SEO Çalışmaları Nasıl Yapılır?

Admin

Backlink Alırken Dikkat Edilecekler

admin

Backlink Paketleri

admin

Yorum Bırakın