Backlink Paketleri Satın Al
Image default
Seo Dersleri

Hit ve Sıralama Kaybı Yaşamadan Site Taşıma

İçerikler

Hit ve Sıralama Kaybı Yaşamadan Site Taşıma

Hit Kaybı Yaşamadan Site Taşıma
Hit Kaybı Yaşamadan Site Taşıma

Bu yazımızda hit ve sıralama kaybı yaşamadan, site taşıma ve yeni bir domaine geçiş sürecini anlatacağız.

Domain adı değiştirme, SEO perspektifinden bakıldığında sitelerin organik trafikleri açısından oldukça ciddi bir darbe yaşama olasılığını yükselten çalışmalardır. Bunun başlıca sebebi; her domainin gerek link özellikleri bakımında (Trust, Authority vs.) gerekse de karakteristik özellikleri bakımından (Domain yaşı, Lokasyon vs.) kendine has bazı değişkenleri bünyesinde barındırmasıdır.

Bu makalemizde sizlere eski bir domaini, yeni bir domain adresine taşıma işlemi konusundaki riskleri ve arama motorları tarafından sitenizde yaşanabilecek olumsuz sonuçları nasıl minimize edebileceğinizi anlatacağız.

Yeni Domain Kayıt Etmek  ya da Eski Domain Satın Almak

Sitenizi mevcut domain adresinizden farklı bir adrese taşıyacaksanız, ilk tercihiniz her zaman yeni bir domain seçmek olmalı. Bunu yaparken de lokal aramalardaki yerinizi kaybetmemek için eski domain uzantınızla paralel bir uzantı tercih etmelisiniz. (.com.tr bir domaini yine .com.tr domain ile değiştirmek)

Bunun yanında tercih edebileceğiniz bir diğer alternatif ise yaşlı domain satın almak. Tabii bu her zaman bir takım riskleri de beraberinde getirecektir. Bu riskleri bertaraf etmek için, almaya karar verdiğiniz yaşlı domain adresinizin herhangi bir arama motoru tarafından ban cezası olup olmadığını iyi araştırın. Aynı şekilde Adsense banı olup olmadığını da öğrenin.

Bunu gerçekleştirirken domain adresinin WHOIS bilgilerini kontrol edebilirsiniz. Bunun yanında bilindik bazı forumlarda yer alan site inceleme alanlarından, o domain adresine ait geçmişte açılmış olan bir sitenin indeks kalıntısı olup olmadığını da inceleyebilirsiniz. Archive.ORG taraması da yine site geçmişi hakkında size bilgi verecektir.

Yeni domain adresinizi Google ve Bing Arama Motorları’nın Webmaster Araçları alanına ekleyerek de, herhangi bir soeunu olup olmadığını görebilirsiniz.

Domain eğer banlanmışsa, site taşıma işlemi öncesi yeniden değerlendirme isteği gönderin.

‘Yakında’ Sayfası Ekleyin

Eğer site taşıma işleminiz belli bir süre alacaksa, sitenize bir adet Yakında (Coming Soon) HTML sayfası ya da WordPress benzeri sistemler kullanıyorsanız eklentisi kurun. Bu sitenizin yeni domain adresine geçişi esnasında arama motoru robotlarının indekslemeyi bırakmasının önüne geçer. Böylece yeni sitenizin indekslenmesi erkenden başlar ve transfer işlemi sonrası gereksiz yere zaman kaybı yaşamanızın önüne geçer.

Unutmamanız gereken bir diğer nokta da, birço arama motorunun Park Edilen Domain (Parked Domain) adresleri konusunda farklı bir derecelendirmeye sahip olmaları. Yeni domain adresiniz için gerekli geçiş çalışmalarını gerçekleştirirken size önerimiz, Yakında (Coming Soon) tarzı parking sayfalarınızda kişisel bir siteyse kendinizden, kurumsal bir siteyse şirketinizden ve bulunduğu lokasyonu belirginleştiren bir içerik girmeniz. Bu halde arama motorları bu sayfayı park edilmiş bir sayfa olarak değil, gerçek bir web sitesi olarak indeksler. Bu da site taşıma konusunda elinizi güçlendiren bir çözümdür.

Sitenizin Tamamını Tek Seferde Taşımayın

Eğer mümkünse, sitenizin tamamını tek seferde yeni domain adresinize taşımayın. Bunun yerine daha ufak segmentler halinde parça parça taşıyın. Özellikle subdomain adreslerine sahip bir siteden geçiş yapıyorsanız bunu özellikle sizlere öneriyoruz. Bu sizi birçok yaşanabilecek SEO sıkıntısından da kurtaracaktır. Birkaç hafta sonra siteniz

Sayfalarınızı Yeni Domaine Taşıma

Bu aşama eski sitenizdeki sayfaların, imaj ve diğer içeriklerinizin yeni web sitenize taşınması. Eğer yeni sitenizde bir iskelet değişikliği gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız, bunu kenara not etmeyi unutmayın. Çünkü bir diğer aşamada linklerinizi eski sitenizden yenisine taşırken haritalama konusunda sorunlar yaşayabilirsiniz.

Eski Sayfaları Yeni Sayfalara Yönlendirme

Google Webmaster Araçları içinde yer alan ‘Change of Address Tool’ size bu konuda oldukça yardımcı olacak. Eski sitenizle beraber yeni sitenizin Google Webmaster kaydını gerçekleştirdikten sonra, bu araç yardımıyla site adreslerinizi eskisinden yenisine yönlendirebileceksiniz. Özellikle Google açısından kendi aracıyla yapmış olduğunuz bu yönlendirme bilgisi anında işletilerek arama motorunun bu konuda hızlıca haberdar olmasını da sağlar.

Önemli Backlinklerinizi Güncelleyin

Bu da site taşıma işlemi ve domain geçişlerinde, Google sıralamanız ve sitenizin itibarı açısından oldukça önemli bir konu. 301 yönlendirmeler çoğunlukla Pagerank ve Anchor Text içeriklerinizin korunmasını destekliyor.

Elbette ki geçmişte her link aldığınız sitenin yöneticisine ulaşma imkanınız bulunmayacak. Yine de içlerinde en önemli olanları yeniden güncellemeyi denemenizde fayda var. Yeri gelmişken de, backlink çalışması yaptırdıktan sonra mutlaka sitenizdeki linklerin kaynak ve hangi anchor text ile yerleştiğini mutlaka bir kenara not edin. İleride bu tip bir işlemde oldukça işinize yarayacaktır.

Sabırlı Olun

Bir dizi önemli değişiklikler ve ayarlardan sonra, sitenizin sağlıklı bir şekilde transferini gerçekleştirdiniz. Peki şimdi ne olacak? İlk olarak sitenizdeki linklerin ve diğer eklentilerin düzgün çalışıp çalışmadıklarını mutlaka deneyin.

Sağlıklı bir şekide 301 yönlendirme işlemlerinizi gerçekleştirdikten ve backlink geçmişinizi güncelledikten sonra, yenilenen sitenize bu kaynaklardan gelen ziyaretçilerden herhangi bir hit kaybı yaşamayacaksınız. Eski adresinizin arama motorundan tamamen yeni adresinize geçişinin gerçekleşebilmesi için 180 günlük bir süreç var. Bu süreden sonra arama sonuçlarında yeni sitenizin en optimize şekilde indekslendiğini ve eski hitlerinizin bir zarar görmediğini tecrübe edebilirsiniz.

Eğer site taşıma konusunda başından beri yazmış olduğumuz önerileri harfiyen uyguladıysanız, az önce de belirttiğimiz gibi organik trafik ve SEO yönünden kaybınız minimum seviyede olacaktır.

Unutulmaması gereken bir diğer nokta ise, gerçekten mecbur kalmadıkça sitenizin bir başka domaine geçişini gerçekleştirmeyin.

Hit ve Sıralama Kaybı Yaşamadan Site Taşıma konusundaki bu yazımız umuyoruz ki işinize yarayacaktır. Konuyla ilgili ya da genel fikirlerinizi yorum bırakarak bize iletebilirsiniz.

Geri dönüşleriniz bizim için oldukça önemli.

Related posts

Kopya İçerik ve Sıralamaya Etkisi

admin

Link İnşası Teknikleri

Admin

Anti SEO Saldırılarına Karşı Korunma Teknikleri

Admin

Yorum Bırakın